Wprowadzanie do Polski żywności z owadów będzie łatwiejsze od 2018 roku

Od 1 stycznia 2018 r. wprowadzenie do obrotu na terytorium Unii Europejskiej żywności z owadów kwalifikowanej jako żywność tradycyjna możliwe będzie w ramach uproszczonej procedury zgłoszeniowej. W przypadku zamiaru jej wprowadzenia do obrotu w UE przedsiębiorca nie będzie już zobowiązany do przedstawienia wyników kosztowych badań potwierdzających brak szkodliwości tego rodzaju żywności. Zmiany na rynku żywności z owadów komentuje radca prawny Bartosz Fogel  dla PortalSpożywczy.pl.

Materiał powstał w nawiązaniu do opublikowanego wcześniej tekstu „Prawnik o wprowadzaniu na rynek polski żywności z owadów”. Zapraszamy do lektury!

Pełna treść materiału dostępna TUTAJ.

 

Artykuł powstał we współpracy z portalem:

 

ps_ps_www

 

gfp_kancelaria_jpg